Skal der kaffe på bordet, så lad det være god kaffe

Skal der kaffe på bordet, så lad det være god kaffe

19. jun 2019

Dette indhold er sponsoreret. 

Mange stiller sig tilfreds med frysetørret kaffe, eller den billige formalede fra supermarkedet. Det kan også være gode løsninger, men til nogenlunde overkommelige priser, finder man kvalitetskaffe og kaffemaskiner, så man med relativt få midler, kan opdatere sin kaffeoplevelse.


Styr på udstyr og kaffetype

Selve smagen af kaffe er mangeartet, og det er med kaffe, som det er med vin og andre lækre drikke; smag og behag – og i øvrigt afhængig af lejligheden, så hvilken kaffe man bedst kan lide, lader vi her være op til den enkelte.

Der findes et utal af forskellige måder at brygge kaffe på. Nogle sværger til den gode gamle kaffemaskine, andre til en fuldblods espressomaskine, mens en anden gruppe mennesker bare gerne vil have en god drypkaffe.

Uanset hvilken side man hælder til, skal man sørge for at gå efter noget udstyr, der har en vis kvalitet.


Maskinen først

Start med bryggemetoden, nemlig maskinen. Læs en række tests, og sammenlign gerne resultaterne af disse. Det betaler sig at undersøge hvilke maskiner, der findes, og om pris hænger sammen med den kvalitet, man får ud af dem. Det har også noget at gøre med bryggetemperatur.

Kig efter kaffemaskiner, espressomaskiner eller stempelkande – alt efter den kop kaffe, du bedst kan lide.


Selve kaffen

Vil man have en rigtig god kaffeoplevelse, bør man gå efter at købe hele kaffebønner, og det af en vis kvalitet. Almindelige supermarkedskaffe, også hele bønner, har en del måneder på bagen, og det kan man godt smage, hvis man sammenligner det med virksomheder, der specialiserer sig i kvalitetskaffe.

Igen, smag er individuel, og kan man godt leve med supermarkedskaffe, kan man også finde nogle fornuftige alternativer i den kategori.

Vi skriver, at man bør gå efter hele bønner, og det gør vi af samme årsag som beskrevet ift. kaffebønnernes alder. Køber man formalet kaffe, kan man ikke være sikker på, hvornår bønnerne er blevet malet, og styrken ved kaffe mindskes over tid, når de først er malet. Selvom kaffen transporteres og opbevares i lufttæt emballage, fordufter kaffens smag med andre ord over tid.

Når man har besluttet sig for, at man vil købe en god pose hele kaffebønner, skal disse naturligvis males, før man kan komme dem i maskinen.


Kværnen

Her kommer kaffekværnen ind i billedet, og også med kaffekværne er det en mindre videnskab, at finde den rigtige. Der findes et hav af tests af kaffekværne, så der er det igen vigtigt at læse nogle forskellige. Man bør her overveje en rigtig kværn, som kværner kaffen, i stedet for en med vinger, som kan have en tendens til at hakke bønnerne i uens stykker. Det går ud over smagen, hvis den malede kaffe ikke er ensartet. Desuden bør de kværnede kaffebønner svare til den type kaffe, man vil lave. F.eks. kræver en almindelig filterkaffe at kaffen er malet mellemfint, hvor kaffe på stempelkande kræver en lidt grovere malet kaffe. Det hænger sammen med den tid vandet når at løbe igennem kaffen. Mere berøring med kaffe trækker mere smag ud af bønnerne, og derfor kan en forkert dosering og malingsgrad skade kaffeoplevelsen. Det kan sagtens betale sig at prøve forskellige malingsgrader af, så man til sidst har perfektioneret sin helt egen kaffe.

Til sidst står man med den bedste kaffe. Det er værd at gøre en indsats. God fornøjelse!


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce