Skab hygge og stemning med de rette lamper

Skab hygge og stemning med de rette lamper

17. nov

Hvis der er noget, der kan skabe stemning og hygge i hjemmet, så er det lamper. De bidrager nemlig ikke kun med lys, men kan også være en både æstetisk og praktisk tilføjelse til rummet. Er du i tvivl om, hvilke lamper du skal vælge for at skabe den rette atmosfære i dine forskellige rum, så læs med her og få inspiration til din indretning. 


Praktiske og smukke lamper i køkkenet

I mange hjem i dagens Danmark er køkkenet et af de rum, hvor både børn og voksne opholder sig mest. Flere og flere huse bygges med såkaldte samtalekøkkener og køkkenalrum, så det bliver et sted, hvor flere aktiviteter kombineres, og køkkenet bliver et opholdsrum. Det stiller store krav til, hvilke lamper du vælger her, og hvordan de placeres. Det er vigtigt, at du har ordentlig, skarp belysning til når du skærer grøntsager. Samtidigt kan det virke forstyrrende for hyggestunderne, hvis lyset er meget hvidt og kraftigt. Derfor anbefales det, at du vælger for eksempel spots i loftet eller under hylder og skabe, som kan give dig en god arbejdsbelysning. Så får du også rum til at vælge en mere æstetisk lampe til over spisebordet, som kan skabe de hyggelige øjeblikke, der oftest associeres med spisning og selskaber. Vil du gå skridtet længere, kan det være en idé at installere belysning, som kan justeres i tone og dæmpes, når der er brug for det. Så er du godt på vej til at kunne imødekomme alle de situationer, der opstår i dit køkken.


Flere hyggelige lyskilder i stuen

Modsat køkkenet, har stuen oftest ét overordnet formål. Hygge og samvær. Derfor er det vigtigt at vælge lamper, som kan facilitere netop dette. Samtidigt er det i stuen oplagt at bruge lamper som en tilføjelse til indretningen og ikke blot som lyskilde. Det kan du for eksempel gøre ved at vælge flere forskellige typer af lamper rundt om i rummet. Kombinér loftslamper eller spots med standerlamper, bordlamper eller endda lyskæder. Sørg desuden for at vælge pærer med den rette temperatur, som understøtter det, lampen skal bruges til og den stemning du vil skabe. Når du køber pærer, vil temperaturen ofte være oplyst på pakken i kelvin. Jo højere kelvinværdien er, jo koldere et lys giver pæren. I stuen vil det naturligvis være nærliggende at vælge en lavere kelvin. Husk dog også, at det på de lange, mørke vinteraftener kan virke en smule søvndyssende, hvis dine lamper ikke giver nok eller for varmt et lys. Derfor kan det være værd at overveje, om loftslamper eller spots måske skal have et koldere lys, end de lamper du vælger som interiør. Ligesom i køkkenet kan du naturligvis også gå hele vejen, og vælge lamper og pærer, som kan dæmpes og justeres.


Forlæng sommeraftenerne med lamper i uderummet

Det er ikke kun indendørs, at lamper kan være med til at skabe stemning og hygge. Har du en udestue, terrasse, pavillon eller andre steder i haven, som du opholder dig, kan lamper være en vigtig tilføjelse. Her er det naturligvis vigtigt at overveje, hvor meget lys du har brug for, samt hvor strømmen til lamperne skal komme fra. Et populært valg langs stier og blomsterbede er for eksempel lamper, som er drevet af solceller. Disse vil dog ofte ikke lyse kraftigt nok til at kunne bruges ved et spisebord eller andre steder, hvor du har brug for at kunne se tydeligt. De tilføjer i stedet hygge og sørger for, at haven er smuk både i lys og mørke. På en terrasse eller i en pavillon eller udestue, bør du i stedet vælge lamper, som er installeret mere fast, og dermed altid kan få strøm. Det kan både være flotte væglamper eller måske endda en decideret spisebordslampe, hvis du er så heldig at have en overdækket terrasse. Også her er temperaturen på lyset vigtig, og bør være et kompromis mellem hyggeligt, varmt lys og mere køligt og praktisk lys. Så er du godt på vej til at forlænge sommeraftenerne.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce