Sådan finder du en god emhætte

Sådan finder du en god emhætte

21. sep 2021

De fleste mennesker, der dagligt begår sig i køkkenet, når der skal laves enten morgen-, middag- eller aftensmad til resten af hjemmet, har med al sandsynlighed prøvet at stege eller brænde en madvare på. Dette frigiver ofte en lugt, der nemt kan sprede sig til den pågældende bolig. Dog kan man nemt komme denne lugt til livs ved at benytte sig af, eller få installeret, en emhætte. En særligt populær forgrening inden for emhætter, er en emhætte med udtræk, da den passer til små hjem, men ligeledes fungerer som en diskret løsning til dem, der ikke finder emhætter tiltalende med henblik på indretningen. 

Hvad er en udtræksemhætte? 

Essensen af en udtræksemhætte findes i store dele i ordet. Typisk vil en udtræksemhætte blive bygget ind i et køkkenmodul, som regel et overskab, hvilket gør det muligt at skubbe den ind, eller gemme den, når man ikke benytter sig af den. Majoriteten af de producerede udtræksemhætter laves i dag med en intern motor, som fungerer som en integreret del af emhætten. Har udtræksemhætten derimod en ekstern motor, så vil denne skulle monteres separat. 

Overvej kapacitet og lydniveau 

Før man vælger, hvilken udtræksemhætte man ønsker skal integreres i sit køkken, så er der en række parametre, der spiller ind på udvælgelsesprocessen. I første omgang bør man overveje kapaciteten, der i forbindelse med udtræksemhætte refererer til emhættens sugestyrke. Med andre ord, hvor meget mados og fedtpartikler kan udtræksemhætten fjerne fra køkkenet. Man måler kapaciteten i kvadratmeter pr. time (m3/t), og som tommelfingerregel skal man bruge en kapacitet, der svarer til tre gange køkkenets størrelse. Har man derfor et køkken på 25 kvadratmeter, så skal man bruge en udtræksemhætte med en kapacitet på 75 m3/t. 


Når man har fundet den ideelle kapacitet, så er næste skridt i processen at undersøge lydniveauet. Det er ikke ukendt, at en emhætte ofte giver lyd fra sig - og når man laver mad, så befinder man sig under emhætten størstedelen af tiden. Derfor er det vigtigt at overveje, hvor meget støj man kan holde ud til. I de fleste husstande ser man, at både køkken og stue er kombineret, hvilket gør emhættens lydniveau endnu vigtigere. Som udgangspunkt er producenterne udmærket klar over, at støjen fra emhætterne er til gene, hvorfor de produceres med så lavt et lydniveau som overhovedet muligt. Er man særligt sensitiv, så kan man altså med fordel undersøge markedet for en særligt støjsvag udtræksemhætte.  

Vær opmærksom på energimærket  

Ligesom med andre hvidevarer, så har energiklassemærkningen også en betydning for udtræksemhætter. En energimærkning angiver, hvor meget energi det pågældende produkt bruger. Jo bedre energimærket er, desto mindre belastes miljøet og din økonomi. Derfor er dette parameter også værd at have med i sine overvejelser, når man er på udkig efter en ny udtræksemhætte.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x