Hvordan vælger jeg den rette brændeovn?

Hvordan vælger jeg den rette brændeovn?

31. dec 2019

Du kan finde rigtig mange forskellige brændeovne på markedet. Derfor kan det være svært at vælge den, der er den rette for dig. Det letteste er at lade smag og behage diktere dit valg af din nye brændeovn.

Til trods for dette, er der dog en række overvejelser, der er gode at gøre, før man investerer i en brændeovn. Det er eksempelvis klogt at stille dig selv følgende spørgsmål:

·         Ønsker du en brændeovn i klassisk design i støbejern eller et moderne design i pladejern?

·         Er det boligens eneste varmekilde eller skal den supplere en anden varmekilde?

·         Hvor stor en afstand er der til brændbare materialer?

·         Hvor mange kvadratmeter skal den kunne opvarme?

·         Er det vigtigt, at den er nem at betjene?

Der er forskel på varmefordelingen

Der findes to forskellige typer brændeovn: konvektion og strålevarme. Konvektionsovne er det moderne valg, der fordeler varmen via luftcirkulation. Det er med til at sikre en jævn og behagelig varme – ikke kun i det rum, hvor ovnen står, men også i de tilstødende rum.

Strålevarmeovne koncentrerer derimod varmen omkring ovnen. Et eksempel på en konvektionsovn kunne være en Morsø 2140, mens et bud på en strålevarmeovn kunne være Morsø 1412.

Forskellige behov i forhold til størrelsen

Det er meget vigtigt, at du finder den rette størrelse brændeovn. Faktisk er det et af de vigtigste kriterier, når du skal købe brændeovn. Den rette størrelse skal selvfølgelig defineres ud fra dine faktisk behov. Derfor er dit valg også betinget af både boligens størrelse, isolering, indretning og af placeringen af ovnen.

Når du skal vælge en brændeovn, er det en god idé at kigge på varmeydelsen. Den bliver som regel angivet i kilowatt (kW). Som tommelfingerregel kan du forvente nedenstående varmeydelse på brændeovn:

·         1 kW opvarmer 10 dårligt isolerede kvadratmeter

·         1 kW opvarmer 20 godt isolerede kvadratmeter

Køb ikke for stor en brændeovn

Du bør ikke købe en brændeovn, der er for stor. Hvis du gør det, vil det gøre dig tilbøjelig til at fyr for lidt og med for lav temperatur, for at sikre, at varmen ikke bliver for kraftig. Gør man dette, vil det resultere i dårlig forbrænding, hvilket man aktivt skal forsøge at undgå.

Endvidere bør du være opmærksom på, at Svanemærkede brændeovne er testet til at kunne brænde rent ved flere effekttrin. Det er en betydelig fordel, hvorfor det ofte er klogt at gå efter en Svanemærket ovn. 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x