Guide til boliglån

Guide til boliglån

11. dec 2019

Står du aktuelt og mangler penge til en ny bolig, eller til at forbedre dit eksisterende hjem, skal du formentligt ud og optage et boliglån. Der findes imidlertid rigtigt mange forskellige typer af boliglån, og det kan være svært at gennemskue, hvilket lån der passer bedst til ens situation og privatøkonomi. Denne artikel giver dig en lang række tips til boliglån, så du får den bedst mulige oplevelse og får råd til at føre dine boligdrømme ud i livet.


Pantebrevslån

Et pantebrevslån er en lånetype, hvor der stilles pant som sikkerhed for lånet. Dette gælder både ved køb af ny bolig eller ved lån i eksisterende ejendom. De fleste former for boliglån, herunder realkreditlån og bankboliglån, er baseret på et pantebrev. Et pantebrev er en form for bevis på, at en boligejer stiller sikkerhed overfor en långiver, og långiveren bliver således panthaver. Pantebrevslån er derfor den mest benyttede form for boliglån- og finansiering i landet. Det er attraktivt at låne med sikkerhed i fast bolig, da man således kan få tilbudt lånetilbud med en lavere rente. Får at udbyderen af et lån er sikker på, at de med garanti har sikkerhed i den pantsatte ejendom, skal der foretages en tinglysning. En tinglysning er en offentlig registrering, og det er den offentlige registrering som gør sikkerheden i boligen gyldig. Pantebrevslån indeholder en række lånevilkår omhandlede for eksempelvis renter og løbetid. Fordelen ved et pantebrevslån er, at man med et pantebrev kan aftale en fast rente, samt en fast løbetid. Alle banklån kan desuden opsiges fra bankens side med blot 14 til 30 dages varsel, hvilket ikke kan ske med et pantebrevslån. 


Gode råd om lån til bolig

Vær kritisk. Det er umuligt at spå om renter, og det er generelt vigtigt at have sin kritiske sans på plads, når man søger efter boliglån. For eksempelvis er det uhyre vigtigt at stille sig kritisk overfor, hvad der loves af forskellige låneudbydere. Lån til boligen kan nemlig ikke både være billigt og risikofrit, og møder du en låneudbydere der lover dette, så er det med garanti for godt til at være sandt. Ligesom når man sammenligner forskellige elektronikbutikkers priser på fjernsyn, er det også en god idé at sammenligne lån. Her skal man være opmærksom på, at man kun skal sammenligne lån med den samme løbetid. Har man fundet et afdragsfrit lån, kan man med fordel, i perioder med lav rente, afdrage på andre dyre lån i boligen. Således kan man komme dyr gæld til livs hurtigt. Det er og bliver svært at finde og vælge de helt rigtige boliglån, da det er et stort valg med masser af usikkerhed forbundet dertil. Flex- og rentetilpassede lån er de mest populære typer af boliglån, da den korte rente historisk set altid har været lavere end den lange rente. Fastforrentede lån tilbyder imidlertid sikkerhed ved rentestigning. Da det er umuligt at spå om fremtiden, herunder renters udvikling, er det bedste at lytte til sin mavefornemmelse og snakke med eksperter indenfor området, når man skal vælge et boliglån. 


Spar penge når du renoverer bolig

Boliglån er dyre, og hvis man ikke ønsker at låne penge til en komplet husrenovering, kan de fleste gøre nogle ting selv for at spare penge. Byggematerialer er dyre, men på genbrugspladser- og stationer er det ofte muligt at finde velholdte materialer af god kvalitet, som man kan bruge i sin boligrenovering. Hvis ens lokale genbrugsplads ikke tillader, at man henter aflagte materialer, findes der auktioner og grupper på internettet, hvor privatpersoner både køber og sælger dé materialer, som de ikke længere skal bruge. Det kunne for eksempelvis være træ og mursten. I de større byer oplever man også ofte, at gode møbler af lækre materialer bliver dumpet ude foran boligkomplekser. Man kan for eksempelvis være heldig at finde flotte vinduer eller vinduesrammer, som man kan bruge i sin bolig. Er man ikke selv håndværker, og heller ej ens kæreste, så kan et renoveringsprojekt nemt føles uoverskueligt. Derfor dropper mange nybegyndere at kaste sig over et renoveringsprojekt, fordi det afskrækker dem fra start af. Internettet er dog igen en stor hjælp, og på adskillige boligsider kan du finde ekspertråd om renoveringsprojekter, som for eksempelvis malerarbejde. På YouTube finder man også et væld af privatpersoner, som deler ud af deres erfaringer og skills, fra alt til pudsning af vægge til gulvlægning. 


Kilde: pantebrevslånberegner.dk

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce