Årsager til at vælge GOTS certificeret garn

Årsager til at vælge GOTS certificeret garn

28. jan

Du spørger muligvis allerede nu: “Hvad betyder GOTS certificering, og hvilke forskel gør det?”

GOTS står for Global Organic Textile Standard, og det er med til at sikre en række forhold i fx produktion af garnet, medarbejdernes arbejdsvilkår, dyrevelfærd og en række miljøkriterier. 


Det er ikke nemt at få en GOTS certificering, og allerede på baggrund af ovenstående kriterier, så burde det øge din lyst til at vælge GOTS certificeret garn, når du skal strikke eller hækle. Så er du ihvertfald sikker på at du har mindsket dit fodaftryk på både miljøet, men du har også støttet en organisation som har et godt arbejdsmiljø. 


Webshops som fx Garnguru.dk har fokus på og har et stort udvalg af GOTS certificeret, økologisk og bæredygtigt garn. Emballagen som bliver brugt i webshoppen er også bæredygtig. 


Stil krav til dit garn


For at simplificere hvorfor er det vigtigt, så kan man bryde kravene til en GOTS certificering ned i sociale krav, tekniske/toksicitet krav og miljømæssige krav. Så det sikrer dig at dit valg af garn alle gjort, så lidt skade på miljøet og mennesker som muligt. Det gælder fra plukning af fx bomulden til farvningen og produktionen. 


Det er derfor et sikker indikator på at produktion har foregået under godkendte formål, og du kan med ro i sjælen bruge garnet til at strikke med.


GOTS certificeringen sikrer blandt andet at producenten lever op til disse krav:


  • De sociale krav sikre at bestemte krav til arbejdernes lønforhold, at der ikke diskrimineres på baggrund af deres køn, seksualitet eller religion. Det sikrer også at arbejderne gerne må organisere sig og forhandle overenskomster kollektivt. 


  • De tekniske krav sikrer blandt andet at slutproduktet ikke indeholder en række uønskede restprodukter.


  • De miljømæssige krav sikrer at garnet ikke indeholder en række skadelig kemilier, og sikrer de kemikalier som bruges i fx produktionen bionedbrydelige. Produktionen skal også overholde krav til at minimere udledning og spild. 


Det var den helt korte udgave af hvorfor du bør vælge garn som er GOTS certificeret, når du hækler eller strikker. Det sikrer at din hobby påvirker miljøet og medarbejderne så lidt som muligt, og det er en svær certificering at få. Du kan derfor roligt tro på at det ikke bare er en certificering som man kan købe sig til. 


Du kan læse mere om kravene på https://global-standard.org/. Så kan du få fuld forståelse for de enkelte krav. 


Hvis du gerne vil finde et samlet udvalg af garn som er GOTS certificeret, så kan du finde det her.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x